Newsletter från Fattoria Le Fonti

The harvest of 2013 is in the cellar. It was a crazy year. After a very
dry and hot 2012 came an extremely wet winter and spring. The rain only
stopped mid June, just in time to not disturb the flowering. A nice and
sunny summer followed, with a few very warm weeks in August and the
grapes ripened well. Due to the late flowering and the short summer, we
did not have as much sugar in our grapes as in the past years which finally
led to a vintage with well balanced alcohol grades (13-13,5%).
At the end of September, we started with the Merlot harvest. Sadly
we had a few rainy days in October, which interrupted the picking twice.
Some of the Sangiovese vineyards suffered and lost up to 15% of the
grapes. Sangiovese grapes are such prima-donnas that they suffer quite
easily from mold, taste earthy when picked too early or unripe and throw
a tantrum if aged in the wrong type of oak barrel by tasting like tobacco
or giving off bitter notes. So with rain during harvest season, the tight
bunched Sangiovese grape often loses out. Only a very rigorous harvest
team can then ensure that only the healthy and best grapes are selected.
We had a wonderful team of 18 pickers this year. Most have beenIMG_6950
with us during the past years and it was a lot of fun chatting and working
between the rows in the vineyard. Even some importers, like Gerry from
Sweden, came to lend a hand. Great thanks goes out to the great team
and their fantastic help!
The 2013 wines have just finished going through their secondary
fermentation and they are looking good. Next week we will start making
the blends and then they go into the oak barrels for 12 to 24 months. It is
a very classic vintage with beautiful fruit and pleasant alcohol like we had
in the past few year.
The vintage of 2013 is definitely a year to look out for!

En längtans vinho verde i sommarens Angola

I Angolas sommars hetta, på innergården där papayaträden dominerar finns det få saker 488327_10151428613199565_2103601392_nsom smakar så gott som portugisernas vita vinho verde. Bokstavligt talat betyder detta, grönt vin, men det bör snarare förstås som ett ungt vin. Ett vin som bäst konsumeras inom ett år från buteljering. Det kan vara rött, så som vitt, som rosé.

Den malolaktiska jäsningsprocessen som infinner sig i dessa viner ger den dess karaktäristiska bubblighet som erbjuder en välbehövlig svalka i värmen.  Med färsk frukt blir den en perfekt aperitif eller välkomstdrink.

De portugisiska vinerna dominerar ännu i den gamla kolonin. Det kan bli enahanda men i dessa tider då valarna redan vandrat söderut i och med hettan och då mangon äntligen mognat inger få drycker längtan så som ett krispigt vinho verde.

Prova, Via Latina Loureiro från 2009, för ett friskt vin med tydliga citrus- och mineraltoner.

Kapstadens vindistrikt har mött våren

Våren har kommit till Kapstaden. De gröna kullarna fylls i överflöd av blommor i lila och gultDSCN1245 och tiden kunde inte vara bättre för en lunch i Stellenboschs vinlandskap. För några fantastiska upplevelser följ våra spår.

Vi inledde med en provning av Boschendals (www.boschendal.com) vita viner. Deras klassiska Chenin Blanc är fantastisk i all sin enkelhet och tydliga persikatoner. Från deras kollektion 1685 bör deras Chardonnay inte heller missas. Grapefrukt möter mineraler och ett djup av vanilj. Vingården sträcker sig över stora arealer och bjuder på enormt naturvackra omgivningar, och härliga promenadmöjligheter.DSCN1229

Lunchen intog vi på Delaire Graffs restaurang, Induchine. Ett namn värt att minnas. En måltid att längta efter. I perfekt harmoni möttes thaibasilika, mynta, koriander, chili och lime. Fisken tillagad till perfektion och biff tartaren utsökt. Delaire Coastal Cuveé från 2012 fungerade väl till fisken med mycket frukttoner och en krispig syra. Väl en upplevelse rikare rekommenderar vi en promenad på området. Landskapsarkitekten, Keith Kirsten, har skapat en oas av blommor, vackra häckar och konst. För mer info, www.delaire.co.za.

Det skördas i Toscana

Vi har nått oktober och aktiviteten på Toscanas bördiga fält har varit hög de senaste veckorna. Då Sangiovese-druvorna plockades kunde vi inte stå emot frestelsen att ta del. VD för Vinlunden, Gerry Göransson, utbrast, jag blir lycklig i själen när jag håller de kompakta klasarna i handen och ser hur perfekta alla druvorna är. Fonti02Fattoria Le Fontis skörd av Sangiovese var ymnig i år och de tillät sig så enbart välja ut de allra finaste druvorna och kassera resten.

I dessa tider skördas det inte bara Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon.  Middagsbjudningarna varvar varandra till ära av höstens diverse delikatesser. Vi bjöds på 130-års kalas där två prominenta herrar i Panzano firade sin 70- resp. 60-årsdag. Redan på eftermiddagen ställde damerna ut sina bord och korgar fyllda till bredden med nyplockad Karl Johan-svamp och förberedde festen och när vi nått kvällning hade vi alla det lokala rödvinet i våra glas.
Cin cin!

Äpple och vin i fantastisk kombo

vinochgastronomi.se by Magnus Henriksson

vinochgastronomi.se by Magnus Henriksson

Hösten har smugit sig på oss och tiden kunde inte vara bättre för ett besök på Österlen. Havet, vinden, vågorna och landskapet som snart skiftar i grönt, orange, rött och gult gör det värt resan. Till Kivik tar du dina egenodlade äpplen för att tillverka en must med just din signatur. Du kan givetvis även göra som de flesta av oss och helt enkelt köpa några lådor med nyplockade exemplar från områdets många odlingar.

En fantastisk äpplekaka att prova är denna knäckiga variant. Njut med ett glas, Spier Signature Sweet 2012 69 kr, Sydafrika, 2103. Ett sött vin på chenin blanc, saugvignon blanc och viognier. Vinets syra lyfter smakerna i desserten tillsammans med dess toner av söt frukt och honung.

En knäckig äpplekaka

4-6 äpplen, 150 g smör, 2 dl havregryn, 2 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, 2 dl socker, ½ dl sirap, 1/2 dl grädde. Skiva äpplen och fördela i formen. Smält smör och blanda i övriga ingredienser. Bred smeten över frukten och grädda i 175˚ C ugnsvärme under 25 minuter.

Äppelmarknaden i Kivik kan besökas den 28-29 september 2013. Se, http://www.applemarknaden.se/.

En festival att tala om

vino-al-vinoAlla ni som befinner er i krokarna av Panzano i Chianti Classico-regionen i Toscana nästkommande helg kan skatta er lyckliga. Högklassiga viner gifter sig med jazz, en underbar stämning och den rosmarindoftande porchettan (helgrillad gris och den absolut vanligaste gatumaten i regionen) när det årliga eventet, Vino al Vino, samlar de lokala vinmakarna på byns torg. Den lilla byn sjuder av liv för några dagar och både diskussionerna och vinet flödar. En upplevelse ni inte vill gå miste om!

Festivalen äger rum den 12-15 september 2013.

För mer detaljer, http://www.vinoalvinopanzano.com/?lang=en.

En video, http://vimeo.com/25253813

En skörd med potential

Verksamheten har nu sparkat igång på riktigt. 2013 års druvor plockas snart från de Fonti01dinglande vinrankorna i Toscana och vi kommer givetvis bevaka skörden med spänning. Det har varit ett tufft år för producenterna. Ett år som präglats av lägre temperaturer mot vad vi är vana vid, mycket regn och i juni, ja, då slog en hagelstorm till. Termometrarna har i augusti tacksamt nog vänt om och vi ser druvor som har god potential även om de råkar vara något färre mot andra år.

I väntan på vad som komma skall kan vi passa på och avnjuta Fattoria Le Fontis Chianti Riserva från 2008, ett vin som utvecklades fantastiskt trots svåra väderförhållanden.