Kapstadens vindistrikt har mött våren

Våren har kommit till Kapstaden. De gröna kullarna fylls i överflöd av blommor i lila och gultDSCN1245 och tiden kunde inte vara bättre för en lunch i Stellenboschs vinlandskap. För några fantastiska upplevelser följ våra spår.

Vi inledde med en provning av Boschendals (www.boschendal.com) vita viner. Deras klassiska Chenin Blanc är fantastisk i all sin enkelhet och tydliga persikatoner. Från deras kollektion 1685 bör deras Chardonnay inte heller missas. Grapefrukt möter mineraler och ett djup av vanilj. Vingården sträcker sig över stora arealer och bjuder på enormt naturvackra omgivningar, och härliga promenadmöjligheter.DSCN1229

Lunchen intog vi på Delaire Graffs restaurang, Induchine. Ett namn värt att minnas. En måltid att längta efter. I perfekt harmoni möttes thaibasilika, mynta, koriander, chili och lime. Fisken tillagad till perfektion och biff tartaren utsökt. Delaire Coastal Cuveé från 2012 fungerade väl till fisken med mycket frukttoner och en krispig syra. Väl en upplevelse rikare rekommenderar vi en promenad på området. Landskapsarkitekten, Keith Kirsten, har skapat en oas av blommor, vackra häckar och konst. För mer info, www.delaire.co.za.

Det skördas i Toscana

Vi har nått oktober och aktiviteten på Toscanas bördiga fält har varit hög de senaste veckorna. Då Sangiovese-druvorna plockades kunde vi inte stå emot frestelsen att ta del. VD för Vinlunden, Gerry Göransson, utbrast, jag blir lycklig i själen när jag håller de kompakta klasarna i handen och ser hur perfekta alla druvorna är. Fonti02Fattoria Le Fontis skörd av Sangiovese var ymnig i år och de tillät sig så enbart välja ut de allra finaste druvorna och kassera resten.

I dessa tider skördas det inte bara Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon.  Middagsbjudningarna varvar varandra till ära av höstens diverse delikatesser. Vi bjöds på 130-års kalas där två prominenta herrar i Panzano firade sin 70- resp. 60-årsdag. Redan på eftermiddagen ställde damerna ut sina bord och korgar fyllda till bredden med nyplockad Karl Johan-svamp och förberedde festen och när vi nått kvällning hade vi alla det lokala rödvinet i våra glas.
Cin cin!