Äpple och vin i fantastisk kombo

vinochgastronomi.se by Magnus Henriksson

vinochgastronomi.se by Magnus Henriksson

Hösten har smugit sig på oss och tiden kunde inte vara bättre för ett besök på Österlen. Havet, vinden, vågorna och landskapet som snart skiftar i grönt, orange, rött och gult gör det värt resan. Till Kivik tar du dina egenodlade äpplen för att tillverka en must med just din signatur. Du kan givetvis även göra som de flesta av oss och helt enkelt köpa några lådor med nyplockade exemplar från områdets många odlingar.

En fantastisk äpplekaka att prova är denna knäckiga variant. Njut med ett glas, Spier Signature Sweet 2012 69 kr, Sydafrika, 2103. Ett sött vin på chenin blanc, saugvignon blanc och viognier. Vinets syra lyfter smakerna i desserten tillsammans med dess toner av söt frukt och honung.

En knäckig äpplekaka

4-6 äpplen, 150 g smör, 2 dl havregryn, 2 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, 2 dl socker, ½ dl sirap, 1/2 dl grädde. Skiva äpplen och fördela i formen. Smält smör och blanda i övriga ingredienser. Bred smeten över frukten och grädda i 175˚ C ugnsvärme under 25 minuter.

Äppelmarknaden i Kivik kan besökas den 28-29 september 2013. Se, http://www.applemarknaden.se/.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *