En längtans vinho verde i sommarens Angola

I Angolas sommars hetta, på innergården där papayaträden dominerar finns det få saker 488327_10151428613199565_2103601392_nsom smakar så gott som portugisernas vita vinho verde. Bokstavligt talat betyder detta, grönt vin, men det bör snarare förstås som ett ungt vin. Ett vin som bäst konsumeras inom ett år från buteljering. Det kan vara rött, så som vitt, som rosé.

Den malolaktiska jäsningsprocessen som infinner sig i dessa viner ger den dess karaktäristiska bubblighet som erbjuder en välbehövlig svalka i värmen.  Med färsk frukt blir den en perfekt aperitif eller välkomstdrink.

De portugisiska vinerna dominerar ännu i den gamla kolonin. Det kan bli enahanda men i dessa tider då valarna redan vandrat söderut i och med hettan och då mangon äntligen mognat inger få drycker längtan så som ett krispigt vinho verde.

Prova, Via Latina Loureiro från 2009, för ett friskt vin med tydliga citrus- och mineraltoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *