10 spanska vinfavoriter

10 spanska vinfavoriter

Spanien är världens tredje största vinproducent och har cirka 400 inhemska druvsorter. Forskare har upptäckt spår av vinodling i Spanien från 4000 f.Kr. Faktum är att Spanien är den nation som producerar mest vin i världen när man ser till deras vinodlingsareal. Landet har mer än 130 vinproducerande regioner som alla har tagit tillverkningen av spanskt vin på allvar sedan urminnes tider. Här listar vi våra 10 främsta favoriter:

Rioja

Detta är den mest kända inhemska spanska vinsorten såväl som den mest kända internationellt sett. Troligen började man att tillverka Rioja redan under den romerska eran. Det är vanligtvis ett rött vin som huvudsakligen består av Tempranillo-druvor, men ibland använder man även andra sorters druvor. Dessutom är en smakeffekt av ekträ framträdande, vilket beror på att man sedan 1700-talet använder eklagring. Traditionella Tempranillo Riojas är kända för sina toner av körsbär, plommon, vanilj och läder och de har även en balanserad och tanninrik karaktär.

Cava

Detta mousserande vin producerar man huvudsakligen i Katalonien trots att det är en av de få DO:er som inte är knutna till någon specifik plats. Cava framställer man genom samma process som används för champagnetillverkning. Geografin och klimatet i de flesta cavaområden skiljer sig dock mycket från de franska förhållandena. Som ett resultat av detta är cava ett lättare och mindre sött alternativ med lägre syra. Den har därtill en djup och stark smak med fruktiga toner av citrus.

Priorat

Endast två vinområden i Spanien; Priorat och Rioja, har fått regeringens högsta vinbeteckning, Denominación de Origen Qualificada (DOQ). På grund av jordmånen och den omsorg som ges till vinrankorna och druvorna så tenderar de röda vinerna att vara riktigt kraftfulla. Vinrankorna producerar därtill intensivt smakrika bär. Majoriteten av Priorats viner är torra och röda blandningar som är rika på tanniner och alkohol. Typiska vinprovsmakningsnoter är lakrits, choklad och även björnbär.

Sherry

Spansk sherry är ett lagrat och förstärkt vitt vin från Jerezområdet i Andalusien. Termen Jerez är alltså sherry på spanska och vinet har således samma namn. Majoriteten av sherries har smak av nötter, torkad frukt och salt. Sherryvinernas värld är tvärtemot vad många tror, mycket subtil och varierad och många sorter passar för övrigt otroligt bra till mat. Samtidigt bör det nämnas att sherry ofta har hög alkoholhalt; ibland upp till 22%. Detta innebär därför att det ofta dricks i slutet eller i början av en måltid.

Toro

I nordvästra Spaniens Castilla y Leon finns vinregionen Toro. Den blir alltmer populär för sina robusta, fylliga röda viner av Tinta da Toro (Tempranillo). Toro-vinerna har en smakprofil som till exempel innehåller smaker av kaffe, tobak och torra örter tillsammans med en variation av saftig fruktsmak. De viner som har mognat i trä har toner av vanilj, cederträ och söta kryddor. De flesta av druvorna kommer från rankor som man planterade för upp till 125 år sedan. De trivs i intensiv värme och producerar små och smakrika druvklasar.

Tempranillo

Denna mörka druvsort odlar man för att göra fylligt röda viner i hemlandet Spanien. Druvan mognar flera veckor tidigare än de flesta spanska druvsorter, därav dess namn som betyder ”tidig”. De mest dominerande smakerna är ofta körsbär, torkade fikon och cederträ. Åldern påverkar Tempranillos smaker genom att ge saftiga fruktsmaker och värme. Riktigt vackra årgångar har djupare, mörkare fruktnoter, torra blad och karakteristiska läderaromer.

Garnacha

Det spanska ordet för sent mognande röda druvor är garnacha. Även om druvans ursprungliga namn var garnacha har grenache (dess franska namn) blivit det mer kända. Druvan har en medelhög tannin- och syrahalt och anses inte vara särskilt tungt. Detta är ett spanskt vin som tilltalar väldigt många med sina intensiva fruktiga och örtiga toner. Bär som lyser igenom är jordgubbar, svarta körsbär och hallon, med inslag av kanel och anis.

Mencia

Druvsorten Mencia producerar medelstarka röda viner. Denna sort finner man i nordvästra Spanien. Mencia-viner har en livlig purpurfärg, måttligt frisk syra och tanniner som ger dem en strålande färg. På tungan får du peppriga toner av surkörsbär, röda vinbär och granatäpple och slutligen kan en bitterhet som påminner om körsbärskärnor förnimmas.

Bobal

Huvuddelen av Bobal-vinodlingarna finns i Utiel Revenas kända DO-område (Denominación de Origen). Bobaldruvor har ett mycket mörkt skal. Den växer i inlandet från kusten och provinshuvudstaden Valencia. Vinet har smakinslag av körsbär, hallon, björnbär, katrinplommon, fikon och cassis, tillsammans med undertoner av rostat bröd och kryddor som ackompanjerar inslag av viol, örter, vanilj och trärök.

Ribera del Duero

Slutligen vill vi tipsa om djupt röda Ribera del Duero. De flesta vinfantaster känner förmodligen redan till Ribera del Duero, som kanske är den region i Spanien med de finaste kvalitetsvinerna. Sorten är känd för sin höga kvalitét. Röda viner från Ribera del Duero-regionen är fylliga och mörkt pigmenterade viner som samtidigt har starka tanniner och måttlig till hög syra. Björnbär, plommon, röda bär, vanilj, kryddor, läder och tobak är exempel på traditionella smaknoter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'resoltstan' not found or invalid function name in /var/www/kaffeutansocker.se/vinlunden.se/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324