Greklands 10 finaste viner

Greklands 10 finaste viner

Grekland var en framstående vinproducent redan under antiken. De första indikationerna på förekomst av vinproduktion finner vi där redan för 6 500 år sedan. Som en grundläggande del av traditionell grekisk kultur så påverkar vinerna ännu filosofi, litteratur, musik, konst och politik. Trots detta är det först på senare tid som den grekiska vinproduktionen blomstrar på allvar. Smakupplevelser är naturligtvis oerhört subjektiva så vår lista utgår främst från en kombination av tradition och allmän popularitet.

Assyrtiko

Eftersom produktionen av assyrtiko sträcker sig över större delen av landet, så är den också en av de mest välkända vindruvsorterna i Grekland. Den ger ett delikat vitt vin med fruktiga aromer, mild bitterhet, citrontoner och en viss subtil sälta mot slutet. De allra främsta producenterna av sorten finner vi på vingårdarna på Santorini.

Moschofilero

I detta lätta och friska vin förnimmer vi dofter av rosenblad och citrusfrukt. Det har också en härligt skarp syra. Moschofilero från Peloponnesosområdet har egenskaper som tilltalar de allra flesta. Vindruvsorten kallas ofta för ”kameleonten” eftersom den finns i flera spännande skepnader: torra vita viner, rosévin, mousserande viner och även i söta viner.

Agiorgitiko

I den grekiska mytologin så förtäljer man att Herkules drack vin av Agiorgitikodruvor efter att han kramat ihjäl det Nemeiska lejonet. Vinet beskriver man oftast som pepprigt med undertoner av plommon, röda körsbär och muskotnöt. Det har låg till medelhög syra. De djupt karmosinröda vinerna åldras exceptionellt bra och man använder druvorna även till ljusrosa vinsorter. Tack vare dess höga förmåga att anpassa sig till klimat och jordmån så är den en av de vanligaste sorterna.

Xinomavro

Den grekiska druvsorten Xinomavro är av sällsynt hög kvalitet. Vinerna från denna druva mäter sig med de allra främsta i världen. Den är dessutom den mest odlade druvsorten. Druvans namn kan översättas till ”sur-svart” och unga viner av denna sort har ofta starka tanniner, hög syra och bitter smak. Vinet är fylligt med smaker av plommon, körsbär, fikon och kryddor samt smakar distinkt av tomat- och olivdoft när det åldras.

Roditis

I Grekland finns det flera närbesläktade rosaröda druvsorter som man tillsammans kallar Roditis. Denna druvkategori är inte särskilt känd utanför Grekland, trots att den där är en av de mest populära. Tack vare hög anpassningsförmåga använder man Roditis både för vita sortviner och för blandviner. Vinerna är lätt torra och har mjuka citrusaromer med en lite gräddig avslutning som påminner om solmogna päron.

Vidiano

Den vita druvan Vidiano är unik för ön Kreta och man anser att den är öns allra finaste sort. Varianten är dock inte den enklaste att odla och den producerar en lägre mängd frukt än de flesta andra druvsorter. Därför är det en lite ovanligare och dyrare sorts grekiskt vin. Vidiano har smaker som påminner om syrlig aprikos, persika och citron. Vinerna har medelhög till hög syranivå. Vidianos silkeslena struktur gör den unik.

Aidani

Det är på ön Santorini i det Egeiska havet som man producerar majoriteten av vinsorterna från Aidani. På grund av det stora vulkanutbrott som skedde på ön 1646 f.Kr. så är jordmånen vulkanisk. Detta ger druvorna på ön en unik karaktär med inslag av mineralitet och citrusfrukter som citron och grapefrukt. Den är ljuvligt graciös med kvardröjande smak av grönpeppar och den har även en välbalanserad syrlighet.

Malagousia

Alla sorters maträtter passar utmärkt ihop med de vita viner som tillverkas av denna mångsidiga druva. Malagousia odlar man främst i centrala Grekland och i grekiska Makedonien. Vinerna får ofta en stark doft med inslag av persika, basilika, apelsinblommor och citrus. Druvsorten räddades 1983 från gränsen till utrotning och är nu en av de mest populära sorterna i Grekland.

Savatiano

Denna vita druvsort använder man främst då man producerar det berömda grekiska vinet Retsina. Den tillhör även de mest odlade druvsorterna för vitt vin i Grekland. Savatianoviner kännetecknas av fruktiga smaker av päron, äpple, persika och blommiga kaprifoltoner. Den har ofta mineraliska och örtiga doftnoter. Det är dock antagligen främst dess balanserade smak; varken för lätt eller tung, för sur eller torr, som lockar.

Xinomavro

Sist men inte minst på vår lista över grekiska favoriter så presenterar vi Xinomavro. Denna djupt röda druvsort är vanligast i norra Grekland. Vinet är fylligt med smaker av plommon, körsbär, fikon och kryddor. Det får dessutom en subtil smak av lakrits och oliver när det mognar. Denna druvsort anser man ofta vara den som ger det allra bästa röda vinet som Grekland erbjuder.

Fler anledningar till att satsa på grekiskt

Slutligen bör nämnas att grekiskt vin tenderar att vara mindre fruktigt och mer inriktat på tertiära toner av jord, mineraler och örter. De finns inte bara tillgängliga till överkomliga priser utan också i en mängd olika varianter och därutöver ett brett utbud av ekologiska märken. Många av de aktuella trenderna inom den globala vinbranschen har länge varit en naturlig del av Greklands vinframställningsfilosofi. Grekland kombinerar modern teknik med uråldriga, hållbara vinframställningstraditioner och sätter på så sätt respekten för miljö och livskraft i centrum för sitt skapande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'resoltstan' not found or invalid function name in /var/www/kaffeutansocker.se/vinlunden.se/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324