Mona Lisa vin – Ett vin med mystiskt leende

Mona Lisa vin – Ett vin med mystiskt leende

Mona Lisa vin kategoriserar man som Gran Selezione vilken är den allra högsta kvalitetsnivån för Chianti Classico DOCG-viner, vilken man också lade till ganska nyligen. Gran Selezione-vinerna certifierade man formellt i februari 2014 och de omfattas sedan dess av något strängare regler.

Jupiters blod

Den dramatiska rubriken kommer sig av att man tillverkar Mona Lisa-vinet främst av den djupt blåröda druvsorten Sangiovese. Den latinska termen sanguis Jovis, som betyder ”Jupiters blod”, är ursprunget till namnet Sangiovese. Den är för övrigt en av de främsta druvsorterna som man använder vid tillverkningen av röda viner i Italien. Sangiovese och andra röda druvor odlar man ofta i Italien just för framställningen av Mona Lisa Vino Rosso D’Italia.

Klassiska anor

Sangiovesevinerna var allmänt kända redan på 1500-talet. Det finns minst 14 sangiovese-kloner. Enligt vissa uppfattningar börjar man att kultivera Sangiovese-druvan under den etruskiska eran och därför odlar man den främst i Toscana. Men enligt andra så härstammar Sangiovese-druvan istället först från romarnas tid och deras vinframställning. Agronomen Gian Vettorio Soderini är den första som vi känner till som hänvisar till druvsorten, i en uppsats som han skrev på 1500-talet.

En originell smakprofil

Unga Sangioveseviner har ofta en smakprofil av syrliga röda körsbär, mild vanilj och jordiga dofter samt övertoner av téblad. Samtidigt så doftar den inte riktigt lika starkt som de flesta andra rödvinssorter brukar göra. Sangioveseviner har ofta stark syra och medelstarka tanniner som antyder en viss kryddighet men när man lagrar den på fat så får den snabbt också en ekig, nästan tjärig, smak.

Autentisk process för ett genuint hantverk

Mona Lisa räknar man i en klass alldeles för sig själv och därutöver betraktar man den även som ett gammaldags vin i dess allra finaste bemärkelse. Druvorna når vingården snabbt efter den manuella skörden. Här sorterar man dem noggrant. Sedan påbörjar man den ansenliga processen. Jäsningen sker i stora ekfat vid ytterst reglerade temperaturer. Vinet lagrar man på fat i minst 18 månader.

Smakkombinationer

Mona Lisa vin avnjuter du bäst tempererat mellan 15 och 18 grader. Vinet passar särskilt bra ihop med kryddiga och lätt söta rätter som längtar bland annat efter svalka och friskhet. Maträtterna som du kryddar generöst med gröna örter, ingefära, gul lök och gärna smaksatta med söta frukter som äpplen och fikon, passar med andra ord alldeles utmärkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'resoltstan' not found or invalid function name in /var/www/kaffeutansocker.se/vinlunden.se/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324