Ripasso – Amarones lillebror med en stor smak

Ripasso – Amarones lillebror med en stor smak

Från Valpolicellaområdet i Verona, kommer Amarone och Ripasso vin. Området ligger i norra Italien på Gardasjön östra sida. En huvudsaklig skillnad är att man skapar Ripasson på det som blir över när framställningen av Amaronevinerna är klar. Ibland får den också heta ”baby Amarone”. Ofta har den också aningen billigare prislapp än dess något dyrare storebror.

Bröderna Castagnedi som driver vingården Tenuta Sant’Antonio menar att deras viner kan lagras länge. Allt mellan femton till tjugo år.

I huvudsak använder man tre olika druvor för vinerna från Valpolicella.

  • Corvina, som är den huvudsakliga druvan i produktionen av Ripasso
  • Rondinella
  • Molinders

Varje vingård som producerar vinerna bestämmer själva hur man slår samman de olika druvorna.

Metoder

Appassimento är en metod som går ut på att torka druvorna direkt efter skörd. Det innebär att druvorna blir torkade innan de pressas. Där tappar de en stor del av sin vikt och blir nästan till russin. Det gör också att smakerna blir mer intensiva och mer koncentrerade.

Ripasso får sin friska och ungdomliga smak från en färsk druvmust. Vinet blir jäst inte bara en utan två omgångar. Först en traditionell jäsning som äger rum under sex till sju dagar. Sedan ytterligare en gång tillsammans med jäst och resterna från skalen av Amaroneframställning. Den andra jäsningen bidrar också till en ökning av alkoholhalten men ökar också på styrkan i smaken.

Beroende på vilken stil som är aktuell bestämmer producenten egen jäsningstid. Ibland upp mot hela tjugofem till trettio dagar. Detta för att skapa ett mer distinkt vin med bättre struktur. Strukturen bidrar sedan till att smaken får en personlig ton som skiljer sig mot andra Ripassoviner.

Ripasson har en fräschare smak än Amaronen och enklare och mer intressant att kombinera med olika maträtter. Oftast kan du hitta den på italienska menyer. Ripasso passar perfekt tillsammans med en klassisk pasta eller olika typer av risotto. Den passar även lammkött och ost.

Bland de olika smakerna kan man bland annat hitta saftiga körsbärssmaker. Ofta tillsammans med löv, cedar, mentol, tryffel och en aning av choklad.

Vinet är mjukt mot tungan och de olika frukterna bidrar till en smak som sitter kvar.

Recensenter menar att Ripasso är ett vin man lätt återvänder till. Har man har svårt att välja är Ripasson ett vin man enkelt kan välja på rak hand. Om nu sortimentet skulle blir för svårt att välja mellan för kompissällskapet.

Recensionsexempel

Nedan följer några exempel på hur olika recensioner kan se ut om de olika vinerna.

Rondo Valpolicella Ripasso – 2017

Vinet är en stor upplevelse till den juiciga kroppen och har en torr ton. Den har en komplexitet som står ut från likvärdiga viner. Vid en första smak erbjuder den en stor upplevelse av många olika smaker på paletten.

Doften erbjuder toner av röda frukter till exempel körsbär och en kryddig doft agerar komplement till sötare smaker. Vinet är skapat med noggrant utvalda druvor.

En fördel med detta vin är också att det inte är ett av de dyraste utan ligger under 10 euro och är en stöld.

Arduini Valpolicella Ripasso Superiore

Ett lite dyrare Ripasso vin men trots allt väl värt antalet kronor på prislappen är Ardini Valpolicella Superiore.

Ett vin i världsklass som i ekfat från den franska regionerna är lagrat i 12 månader och sedan ytterligare 6 i flaskan.

Vinet är röd rubin i nyansen och tonernas körsbär och liknande frukter, tillsammans med mandel uppgör den varma och mjuka smaken.

Denna Ripasso är väl balanserat och rikt i sin smak.

Campolieti Ripasso

Ett klassiskt vin som hållit länge. Med fräscha toner från körsbär, olika typer av örter och vanilj är den otroligt god att servera till en porchetta, en fänkållsfylld fläskkarré-rulle tillsammans med örter.

Eftersom Ripassovinerna också är i familj med Amarone finns också något mer kostsamma exempel. I den lite dyrare klassen av Ripassoviner hittar vi Le Guaita di Niemi Ripasso från 2008 som beskrivs som ett rubinrött vin med hallon och ett litet bett av körsbär.

En stor ton av vanilj som dröjer kvar och en viss syrlighet från röda bär. Dofterna och smakerna är mogna och tillgängliga från första smaken.

Bland de vanligaste Ripassovinerna du kan hitta på Systembolaget är Valpolicella Ripasso från Mezzo Monte, vars smaker beskrivs innehålla bland annat kanel, nötter, vanilj men även fat och körsbär. Vinet serveras bäst till nöt- eller lammkött.

Är det god mat, kött som vegetariskt som står på menyn för kvällen, tänk Ripasso. Ett vin som passar till vilken maträtt du än tänkt laga och en bidragande faktor för kvällens kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *