Tommasi Vin

Tommasi Vin

I fyra generationer har familjen Tommasi odlat och producerat vin i sin egna hemtrakt som dessutom är ett av Italiens mest klassiska vindistrikt Valpolicella.

1902 köpte Giacomo Battista Tommasi sin första vingård i Valpolicella Classico. Familjen har genom alla år fortsatt att hålla Giacomos tradition vid liv. Det har varit viktigt för familjen.

Innovativa beslut

Enda sedan Giacomos dagar har Tommasi vin handlat om att ta innovativa beslut. Dessutom har innovativiteten alltid gått hand i hand med traditioner, seder och jordmåner.

Vidare handlar det också om att följa med utvecklingen in i framtiden. Familjen sätter ett stort värde i att respektera miljön och att slutprodukten alltid ska hålla den högsta kvaliteten.

Det är precis det som har gjort familjens Tommasi till en av Italiens mest framgångsrika vinproducenter och dessutom översätter Tommasi bokstavligen till ”Styrkan i familjen”.

2018 Tommasi Graticcio Appassionato

Graticcio är ett lokalt namn på de ställningar av bambu som familjen Tommasi använder för att torka druvorna hemma på vingården i Veneto. Appassionato är ett uttryck för familjens kärlek till viner gjorda på torkade druvor.

Tittar vi på smakerna så finns det härliga inslag av körsbär och kryddig vanilj. I doftspektrumet tittar härliga dofter av russin, frukter och körsbär fram. Även rostade toner från eklagringen kommer fram.

Det hela avslutas med en lite touch av citrusfrukt. Det passar alldeles utmärkt att dricka det tillsammans med pastan eller köttbiten.

2018 Tommasi Graticcio Appassionato är ett 12,5 procentigt vin som produceras på en blandning av Corvina, Merlot och Rondinella.

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore 2018

Med en lagringstid på 10 till 15 år är detta ett riktigt elegant vin precis som namnet ”Superiore” antyder. Vinet har en stark karaktär av sura körsbär och hallon.

Det hela smälter samman med tonerna av cederträd och ekfat. Man kan också känna en svag läder ton och balsamicodoft.

Ripasso är en teknik som innebär att man låter vinet jäsa en andra gång tillsammans med jäsresterna från jäsningen av en Amarone. Denna teknik ger ett kraftigare vin mer högre alkoholhalt och högre syra.

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore 2018 har en 13 procentig alkoholhalt och produceras av en blandning av Corvina, Rondinella och Corvinone. Vinet passar perfekt till nötkött och grytor. Det passar också mycket bra till ostar som är milda.

Tommasi Graticcio Appassionato 2020

Ett Graticciovin där druvorna torkat på familjen Tommasis bambuställningar hemma på vingården i Valpolicella Classico.

Doften präglas av russin och torkad frukt så som plommon och mogna körsbär. Man kan också hitta inslag av kanel och mörk choklad. Ett fylligt och välbalanserat vin med en lång och härlig eftersmak.

Vinet har en kryddig smak av ekfat, kanel, körsbär, kryddnejlika och russin. Man bör servera detta vin i 16-18 gradig temperatur och det passar mycket fint till grillrätter och starka ostar. Men framförallt så är detta ett riktigt trevligt sällskapsvin.

Till detta vin använder man en blandning av Corvina, Merlot och Rondinella.

Tommasi Amarone Della Valpolicella Classico 2013

Om vi ska prata om riktigt eleganta viner så är detta ett vin vi bara måste berätta om. Tommasi Amarone Della Valpolicella Classico 2013 med 15 procentig alkoholhalt är en av familjen Tommasis verkliga höjdpunkter.

Ett mycket intensivt och rubinfärgat rödvin från Tommasi Vin där näsan känner dofter av friska kryddiga toner av vilda bär, svarta körsbär och mycket mogna körsbär.

Smaken är torr men också mjuk på samma gång vilket dessutom ger en mycket lång och trevlig eftersmak av god röd frukt.

Ett vin som du kan öppna till middagen och dricka utan att känna dig överväldigad. Tommasifamiljens flaggskeppsvin Tommasi Amarone Della Valpolicella Classico 2013 utvecklar sina nyanser för varje årgång som kommer.

I vinet använder man 50 procent Corvinadruvor. Resterande del består av en blandning där Corvinone står för 30 procent, Rondinella står för 15 procent och Oseletadruvan står för 5 procent.

En härlig blandning av druvor

Den gemensamma nämnaren för alla viner vi gått igenom är druvorna Corvina och Rondinella som finns med i samtliga viner ovan.

Corvina – Den viktigaste druvan

I Venetoregionen Anser man att Corvina är den allra viktigaste druvan och dessutom ligger den bakom flera av de bästa amaronevinerna från regionen. Druvan har en intensiv blå färg med mycket fruktighet och hög syra.

Corvina är dessutom en druva som är optimal att torka. Det går under begreppet Appassimento.

Rondinella och Corvina går hand i hand

Den blå druvan som främst odlas i Italien och då också framförallt i Veneto är den druvan man blandar tillsammans med Corvina i Amaroneviner.

Rondinella återkommer i många viner från familjen Tommasi och passar mycket bra till vin som görs av just torkade druvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *